Hővisszanyerős szellőztető rendszerek (rekuperátor)

Ha összességébe vesszük energiatakarékosságot érünk el egy szellőztető rendszer kialakításával, mert a friss levegő bejutását ablak, és ajtó nyitása nélkül tudjuk biztosítani. Meggátoljuk a penész kialakulását, kivezetjük az elhasznált levegőt, illetve oxigén dús környezetet biztosítunk, ezzel hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez.

Alapvetően 2 fajtát különböztetünk meg

  • Decentralizált szellőztetés
    Olyan falra szerelhető amely közvetlen kapcsolatban van a szabad térrel. Előnye, hogy nem kell légcsatorna rendszert kialakítani, illetve nagyobb lakótér esetén több felszerelése esetén összehangolható. Felújításnál ajánlott ezt a verziót használni.
  • Központi szellőztető rendszer
    Új építésű háznál ezt javasolt használni, mivel nincs meg a belső szobák kiépítési korlátja, de a legnagyobb előnye fűtésre, és fűtésre is használhatjuk plusz készülék hozzácsatlakoztatásával (vagy már elve be van építve). Vízzel kaloriferrel, levegővel légkondicionálóval tudjuk kombinálni.

Tervezéskor 3 pontot kell kiszámítanunk, és abból a legnagyobb értéket figyelembe venni, hogy milyen készüléket válasszunk otthonunkba:

  1. Épület alapterülete alapján: 1,5 x (alapterület) m3/h
  2. Lakók száma szerint: 25,2 x (lakók száma) m3/h
  3. Hálószobák alapterülete alapján: 3,6 x (hálószoba összes területe) m3/h

Tehát egy 50m2-es lakásban ahol 4-en laknak 100,8 m3/h-ás légcsereszámmal rendelkező készüléket kell venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük