Split légkondicionáló szerelése, beüzemelése

Külön bejegyzést szentelek ennek a témakörnek, mert rettenetesen nagy százalékban rosszul üzemelik be a légkondicionálókat, ezért leírom mire kell figyelni.

Sajnos sok múlik a beüzemelésen, és a hétköznapi ember a márkát fogja szidni, miközben a kivitelezésben volt a hiba, és ezt bizonyítani nem lehet, vagy nagyon nehéz.

Egy légkondi beüzemelése gyakran hosszabb időt vesz igénybe, mint magát a kültéri, és beltéri egységet a helyére felrakni. Leírom azokat a pontokat amire figyelnünk kell, hogy ne „verhessenek át minket”.

  • Túl rövid ideig tart a beépítés, beüzemelés

Furcsán hangzik, hiszen szokták mondani hogy a jó munkához idő kell, a rosszhoz meg még több, de most ez nem él. Ha 2 óra alatt komplettre is szerelik a rendszert, a további beüzemelési eljárás minimum 1,5 óra vesz igénybe.
Ez a leideálisabb eset, és nagyban függ a külső hőmérséklettől is. (minél alacsonyabb a hőmérséklet annál hosszabb ideig tart, 5 fok alatt nem is ajánlott)

  • Alacsony áron, esetleg ingyen rakják fel a készüléket.

Ne kergessünk leányálmokat, nincs olyan árrés egy készüléken hogy azt a minimum 3,5-4 óra munkát ingyen adja a vevőnek. Ha hosszútávban gondolkodunk a légkondinkkal fizessük ki a munkadíjat olyannak aki normálisan megcsinálja.

  • A kültéri és beltéri távolsága rövid, akkor is kell 2-3 méter cső szakasz

Habár ez az állítás típusonként eltérhet, érdemes rákérdezni a kivitelezőnél, jobb esetben utána érdeklődni mekkora cső távolságnak kell lennie, mert ha nincs meg a minimum, a készülék hatékonysága mehet rá.

  • A kültéri egység elhelyezése

A kültéri egységnél figyelembe kell venni pár szempontot, hogy a későbbiekben ne okozzon kárt, illetve a karbantartási munkálatok egyszerűbbek legyenek.

Megfelelő távolságot kell hagyni a faltól.

Ne helyezzük oda ahol a tűző nap érheti, de lehetőleg tisztításnál, ne legyen probléma az elérhetőségével

Ha a beltéri egység magasabban van, mint a kültéri egység olajcsapdát kell beszereltetni.

  • Nyomáspróba, nitrogénezés

30-30 percet vesz igénybe egy hagyományos split klíma (szilárdsági, tömörségi) nyomáspróbája (ez az idő csak több lehet) . Ezzel vizsgálják, hogy jómunkát végeztek a csövezésekkel. A nitrogénnel való munka víz párát takarítják ki a rendszerből. Ez az a folyamat amellyel a kompresszort óvjuk meg, és növeljük az élettartamát. Minél többször ismétlik meg a folyamatot annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a légkondink hosszú élettartamú lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük